Ervaring Onno Leeraar

Voordat ik ziek werd, had ik nog nooit van de ziekte van Lyme gehoord. De hond van mijn ouders, een Friese Stabij, had geregeld een teek, doordat hij vaak in de bosschages zat. Deze teek haalden we er tussen de vingers gewoon af. Ook liep ik geregeld hard in de bossen, wel op de paden en de meeste tijd van het jaar in korte broek. Kortom ik hield me helemaal niet bezig met de gevolgen van een eventuele tekenbeet, laat staan met de teek zelf.

Het weekend van 26 en 27 mei 2007 in de tuin gewerkt. ’s Morgens 27 mei kreeg ik last van een opgezette hand en vingers. Warm, stijf en rood. De oorzaak was mij niet bekend. Aan het eind van de middag naar de doktersdienst gegaan en ik moest maar gaan koelen. Waarschijnlijk een insectenbeet. De dagen erna nam de zwelling, de warmte en de stijfheid af.

In de loop van de zomervakantie ging de training voor de hardloopwedstrijd, de 4Mijl van Groningen steeds moeizamer en het werken in de tuin idem. Vanaf 10 september 2007 ziek thuis gebleven. Volgens de huis- en bedrijfsarts zou er spraken zijn van een virusinfectie. De klachten bestonden uit moeheid, zware hoofdpijn, tintelingen in linker arm, onverklaarbare spierpijnen, pijn in het kniegewricht, ontstekingen met name in de hals, stemmingsstoornissen, slaapproblemen, opvliegers en druk op de borst. In oktober 2007 naar het ziekenhuis doorverwezen. De neuroloog denkt aan de ziekte van Lyme. Er wordt een bloedonderzoek gedaan en een lumbaalpunctie uitgevoerd. Uit de onderzoeken komt niet naar voren dat er sprake is van de ziekte van Lyme. Medio november 2007 word ik met hartklachten naar het ziekenhuis gestuurd. Allerlei onderzoeken worden er uitgevoerd. Uiteindelijk komt naar voren dat de bloeddruk veel te hoog is en de hartspier is verdikt. Voor de bloeddruk krijg ik medicijnen. Wel blijkt de hoge bloeddruk moeilijk binnen de norm van 90/140 te krijgen. In januari 2008 word ik met hartklachten door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hieruit komt niets naar voren en de klachten worden toegewezen aan hyperventilatie. Volgens de huisarts is er sprake van psychosomatische klachten en ik word doorverwezen naar de psycholoog. Na twee bezoeken wordt hier mee gestopt. Medio februari 2008 ben ik weer begonnen te werken. Vervolgens start ik in oktober 2008 met een opleiding voor twee dagen in de week en deze duurt acht maanden. Tijdens deze periode blijven de eerdergenoemde klachten, zoals zware hoofdpijn aanvallen, onverklaarbare spierpijnen, moeheid, pijn in het kniegewricht en rug en ontsteking van de klieren in de hals aanhouden. Bij die ontstekingen was mijn bloed in orde volgens de huisarts. Er ging bij hem geen lichtje branden.

Uiteindelijk besluit ik in januari 2009 mijn bloed te laten onderzoeken in Keulen. Hieruit komt naar voren dat er aanwijzingen zijn voor een borrelia infectie. Op aanraden van de Nederlandse Vereniging van Lymepatiënten (NVLP) moet ik naar de huisarts voor een antibioticakuur en moet ik doorverwezen worden naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. De huisarts wil niets weten van de uitslag uit Keulen en het Radboud heeft een wachtlijst. Hierdoor ging ik naar het UMCG in Groningen, wat ik achteraf niet had moeten doen. Men probeert het onderzoek in Keulen onderuit te halen en de klachten worden niet serieus genomen. Ieder mens heeft wel klachten en ik had zeker geen Lyme. Intussen namen vanaf februari 2009 de klachten in hevigheid toe en er kwamen twee nieuwe klachten bij. Zo kreeg ik last van oorsuizen en begon ik slechter te zien, namelijk continu dwarrels voor mijn ogen. Van beiden heb ik nog steeds last. Met de verheviging van de klachten en de nieuwe klachten nam het korte verzuim wel drastisch toe. Gelukkig heb ik de opleiding in juni 2009 nog kunnen afronden met het verdedigen van mijn scriptie.

De bedrijfsarts raadde me aan om naar Bremen of Hamburg te gaan. Toevalligerwijs had ik via een collega op het werk een adres van een arts in Bremen gekregen, waar deze persoon met succes was behandeld tegen de Lyme. Gebeld met de arts in Bremen en een afspraak gemaakt. Op basis van de symptomen kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven en er werd een uitgebreid bloedonderzoek, waaronder een LTT, gedaan. Hieruit kwam naar voren dat ik besmet was met Borrelia. Medio juni 2009 ben ik begonnen met de antibioticakuur (8 weken 400mg doxycycline per dag) en heb ik me weer langdurig ziek gemeld. Na een week zomervakantie ben ik terug naar huis gebracht. Ook begon ik psychisch de keerzijde van de Lyme te ondervinden. Door het piekeren over de toekomst en de slaapproblemen werd ik steeds somberder, kreeg angstaanvallen en was erg gespannen. Op advies van de bedrijfsarts ben ik in oktober 2009 naar een psychiater gegaan. Ik kreeg lexapro, oxazepam en diazepam. De laatste twee heb ik zo weinig mogelijk geslikt, omdat ik toch terughoudend was ten aanzien van deze medicijnen. Ook ging ik geregeld naar Duitsland voor een bloedonderzoek, om te kijken of de kuur was aangeslagen en november 2009 begon ik met de tweede kuur. Deze keer zwaarder en veel langer. De kuur bestond uit hydroxychloroquine (Quensyl) 200mg per 2 dagen, 200mg minocycline per dag en was 17 weken lang. Of de bloeduitslagen bleven negatief of de ziekte kwam na een tijdje weer terug. Wel werden de symptomen steeds heviger. In juni 2010 begon ik met mijn derde kuur. Deze kuur was nog zwaarder dan de vorige en bestond de eerste drie dagen van de week uit 600mg azithromycine (Ultreon) per dag, tweemaal per dag 200mg doxycycline, tweemaal per dag 200mg hydroxychloroquine (Quensyl) en dit 18 weken lang. Naast de antibotica kreeg ik ook probiotica om de darmen enigszins te ontlasten. De eerste uitslag na de kuur was nog negatief maar in december was de uitslag positief. Lichamelijk begon ik me beter te voelen, maar vanaf mei 2011 had ik het gevoel dat de ziekte terug was en dit werd eind mei via een bloedonderzoek in Bremen bevestigd. Opnieuw kon ik aan de antibiotica en deze kuur zou bestaan uit 6 weken lang dagelijks 600mg Ultreon (Azithromycine). Dit zag ik echt niet zitten, omdat enerzijds wekelijks mijn nieren en lever gecheckt moesten worden en anderzijds ik de vorige kuur last had van hallucinaties.

Van juni 2009 tot medio december 2009 was ik weer volledig ziek. Daarna ben ik langzamerhand weer begonnen met werken, onder begeleiding van een psychiater via het werk. Uiteindelijk was ik sinds eind oktober 2010 weer volledig werkzaam, maar in mei 2011 was de uitslag negatief en was ik tot december 2011 weer volledig ziek.
In september 2011 ben ik met de zelf behandeling bij Erik Noteboom begonnen. In eerste instantie was ik heel sceptisch en negatief, maar stond wel open voor de zelf behandeling. Sinds december 2011 werk ik weer volledig en heb ik nog geen terugval gehad. Wel was ik in het begin kwetsbaar voor griepjes en dergelijke van mijn kids. In februari 2012 kon ik met de ijsperiode ‘s middags zo 40km schaatsen op het meer achter ons huis. Daaruit kon ik opmaken dat het goed zat en fietsen naar het werk zonder fietsondersteuning ging steeds gemakkelijker. In mei 2012 heb ik een sportkeuring in het UMCG ondergaan en hieruit kwam naar voren dat mijn conditie goed tot zeer goed was. Daarna ben ik gestart met het hardlopen en na twee keer liep ik al weer een half uur zonder te stoppen. Dit ging heel gemakkelijk. Wel moet ik niet te laat naar bed, maar ik ben blij dat ik weer zo ver ben.

Vanaf het moment dat de hoge bloeddruk werd geconstateerd, is deze ondanks de Olmetec en later nog de Betablokkers moeilijk binnen de gestelde norm van 90/140 te krijgen. Omdat ik hartslag tussen de 45 en 50 slagen heb, werd ik door de huisarts naar de diëtiste gestuurd. Mijn gewicht was te hoog (108kg) en ik at teveel. Dit had ik zelf ook wel kunnen vaststellen, maar dit bracht niet de oplossing voor de te hoge bloeddruk. Gelukkig kreeg ik medio juli het adres van Erik Noteboom. Nog voor de zomervakantie van 2011 deed ik de eerste zelf behandeling bij Erik. Tijdens de laatste twee weken van de zomervakantie waren mijn voeten niet meer dik, stijf en pijnlijk.

Na de zomervakantie ben ik begin september 2011 begonnen met de therapie met de Bionic 880 in combinatie met de LTN-4 en LTN-4 PRO. Daarnaast kreeg ik van Erik het advies om dagelijks vitamines te slikken. Tijdens de behandeling nam ik aan vitamine B-100 complex driemaal daags 1000mg, vitamine C ook driemaal daags 1000mg en vitamine D-3 (25μg) 8000 IU per dag.
Tijdens de bioresonantie werden in het begin vooral de nieren, de lever en het hart behandeld. Ook werd de Lyme met haar co- ïnfecties en de Herpes via de Bionic 880 in combinatie met de LTN-4 en LTN-4 PRO behandeld. Verder is een allergietest uitgevoerd en ben ik tegen schimmels behandeld. Naarmate de behandeling vorderde werd de intensiteit opgevoerd van één naar twee behandelingen per week en werd de behandeling zelf ook uitgebreid. Zo werden lymfklieren om het ontgiftingsproces te bevorderen en zelfs de hypothalamus behandeld. Wel was ik de dag na de behandeling in het begin geradbraakt en had ik veel hoofdpijn. Dit waren ontgiftingsverschijnselen en hier nam ik Chlorella tabletten tegen. Ook drink ik twee á drie liter water per dag. In het begin heb ik ook een tweetal kuren gevolgd, te weten een brandnetel- en artisjokdrankje.

Vanaf medio oktober 2011 begon ik me beter te voelen. De vermoeidheid nam af en ik kreeg meer energie. Ook het gesuis in de oren nam af. De onverklaarbare pijnen in de rug en knieën zijn verdwenen. Ook de bloeddruk nam af. Op advies van Erik had ik een bloeddrukmeter aangeschaft en wekelijks meet ik mijn bloeddruk. In november 2011 heb ik op eigen initiatief de Betablokkers laten staan en op advies van een arts slik ik dagelijks Ubiquinol. Sinds medio december 2011 werk ik weer volledig, ga op de fiets naar het werk en bezoek ik Erik nog eenmaal in de maand. De Lyme is verdwenen en wel had ik in december nog een paar co- ïnfecties, maar deze zullen in de loop van de tijd verdwijnen. Vanuit preventief oogpunt ben ik februari 2012 begonnen met een kuur tegen de parasieten. Dit ook op aanraden van Erik.

Kortom ik ben dankzij Erik weer de oude Onno. Ik eet minder en was daardoor al snel 12 kilo afgevallen. Langzamerhand heb ik mijn oude leven weer opgepakt.

Onno Leeraar

Hier kan je meer ervaringen lezen